LOCALIZARE

Comuna Dobrin este situată în nordul judeţului Sălaj, la o distanţă de 18 km de oraşul Zalău şi la 14 km de oraşul Cehu Silvaniei.

Comuna Dobrin

Comuna Dobrin

Comuna se compune din următoarele sate:
►Dobrin – reşedinţa administrativă;
►Doba:
►Verveghiu;
►Sîncraiul Silvaniei;
►Naimon;
►Deleni.

Comuna Dobrin se învecinează astfel:
– în partea nordică cu comuna Sălăţig;
– în partea vestică cu comuna Hereclean;
– în partea sudică cu comunele Crişeni şi Mirşid;
– în partea estică cu comuna Someş Odorhei şi oraşul Jibou.

Comuna se întinde pe o suprafaţă de 40 km2 ceea ce reprezintă 1,03% din suprafaţa judeţului. Aşezările urmează cursul văilor Dobrin, a Delenilor şi Naimonului, precum şi cea a Verveghiului a căror curs este preluat de râul Sălaj. Accesul satelor spre Dobrin până la DJ 108 D se face pe drumul comunal DC 6 pentru satele Deleni şi Naimon, DC 20 pentru Verveghiu şi DC 8 pentru Doba şi Deleni.

Faţă de reşedinţa de comună satele sunt situate la distanţe cuprinse între 1 şi 9 km. Drumul judeţean DJ 108 C Cehu Silvaniei – Zalău asigură legatura comunei cu municipiul de reşedinţă.
Satul Dobrin este aşezat pe şoseaua ce leagă Zalăul de Cehu Silvaniei, pe malul drept al Văii Sălajului
Satul Deleni este un sat mic al cărui viitor este incert datorită numărului foarte mic de locuitori.
Satul Naimon are o populaţie majoritară maghiară. Denumirea satului în limba maghiară este Nagymon. Valea cu nume omonim trece prin apropiere şi nu departe întâlneşte râul Sălaj, iar existenţa ei este benefică sătenilor în practicarea îndeletnicirilor agricole.

Satul Doba este aşezat pe Valea Sălajului, pe şoseaua ce leagă Zalăul de Cehu Silvaniei. Populaţia este preponderent maghiară. Satul Doba este localitatea cu cea mai numeroasă populaţie din cadrul comunei, datorită faptului că înainte existau două sate, a căror distincţie se făcea cu ajutorul determinanţilor: Doba Mare şi Doba Mică. Fiind foarte apropiate ca aşezare ele s-au unit şi poartă astăzi numele de Doba.

Satul Verveghiu este aşezat pe partea stângă a râului Sălaj, nu departe de DJ 108 D şi la cca. 4 km de centrul comunei, Dobrin. Verveghiu este a doua localitate ca număr de locuitori din comună. Populaţia este preponderent maghiară.
Satul Sîncraiul Silvaniei este aşezat pe malul drept al râului Sălaj, pe şoseaua ce leagă Zălaul de Cehu Silvaniei (DJ 108D) şi la o distanţă de cca 2 km de Dobrin, reşedinţa comunei. Denumirea maghiară a satului este Szilágyszentkirály.